S nadcházejícím začátkem posledního měsíce v roce nastal opět čas zabíjaček a ochutnávání dobrot s tím spojených. Toto období je neklamným znamením pro všechny zahrádkáře, aby se dali do přípravy zásadní akce roku, kterou beze sporu veřejná zabíjačka je. Termín byl letos stanoven na 7.prosince 2019. Se samotnou přípravou zabíjačky už se začalo o čtrnáct dnů dříve, kdy se namlelo a naložilo maso na klobásky. Těsně před zabíjačkou je náš předseda Josef Tomčík zaudil. Ta pravá zabíjačka vypukla ve čtvrtek 5. prosince, kdy jsme zamordovali a kompletně zpracovali dva vepříky, ze kterých se vyrobily všechny tradiční zabijačkové pochoutky. Aby byl sortiment pochoutek úplný, rozpustilo se ještě ve dvou kotlích sádlo a také se udělaly škvarky. Stejný pracovní kolotoč se opakoval také následující den v pátek, kdy se ještě navíc vařil zabíjačkový gulášek, zelíčko a peklo se maso na sobotní prodej. V pátek v podvečer se jsme již začali všechny výrobky i maso z vepříků převážet do místní hospůdky, která se i pro tento ročník zabíjačky stala našim útočištěm. Za vraty průjezdu hospody jsme zřídili improvizovanou prodejnu masa a všech zabíjačkových výrobků. Úderem sobotní šesté hodiny ranní započaly přípravy na nápor zákazníků. Zatopili jsme pod kotlem, kde se ještě vařila část masa pro přímý prodej z kotle. Z improvizované kuchyně se začala linout vůně ohřívané polévky, gulášku, pečeného masa a prejtů. Přestože měl být prodej zahájen až v 9 hodin, první zákazníci se začali před vstupními vraty hospody spořádaně řadit již kolem sedmé hodiny. A protože bylo venku docela chladno, nenechali jsme je dlouho čekat a začali s prodejem dříve. A udělali jsme dobře, protože fronta zákazníků nebrala konce! Pro tento ročník zabíjačky jsme nic neponechali náhodě a hned od ranních hodin jsme zpřístupnili všechny prostory místní hospůdky, která se velice rychle zaplnila do posledního místečka návštěvníky z blízkého i dalekého okolí. Celá akce se nesla v duchu výborné nálady, o kterou se postarali nejen spokojení návštěvníci, ale také výborný harmonikář Antonín Černý z Nahošovic. Všechny přichystané dobroty šly na odbyt, pivo teklo proudem a nechyběla ani slivovička na spláchnutí mastnoty. Spokojenost z návštěvníků přímo sršela, ale jak se říká, v nejlepším se má končit a tak tomu bylo i v případě této akce. Na závěr nezbývá než všem, co přiložili ruku k dílu, poděkovat za zdárný průběh akce. A se všemi milovníky vepřových specialit se těšíme na setkání zase v letošním roce. Fotky z celého dne naleznete na adrese zahradkarihradcany.rajce.idnes.cz